De oorsprong

 

Kerstmis is oorspronkelijk een heidense feestdag. 25 december werd gekozen om op een lijn te zitten met een aantal heidense Romeinse feestdagen die de winterzonnewende en de verering van de zon vierden. Kerstmis of Eerste Kerstdag is een jaarlijks festival ter herdenking van de geboorte van Jezus Christus en het is een religieuze en culturele viering waar miljoenen mensen over de hele wereld aan deelnemen. Kerstdag is een nationale feestdag in de meeste landen ter wereld.

Populaire moderne gebruiken rondom Kerstmis draaien rond het delen met de minder bedeelden omdat de tijd rond Kerstmis wordt verondersteld een ​​tijd van het geven van geschenken te zijn. Hoewel de maand en de datum van Jezus ‘geboorte onbekend zijn, werd in de vroege 4e eeuw door de westerse christelijke kerk besloten om 25 december aan te wijzen als eerste kerstdag. Deze datum werd later in het Oosten goedgekeurd, waarna het ook wereldwijd goedkeuring ontving. Sommige kerken vieren het echter nog op 25 december van de oudere Julian / Gregoriaanse kalender. De datum op die kalender komt momenteel overeen met 7 januari; de dag na de westerse christelijke kerk Driekoningen viert. De datum van Kerstmis kan in eerste instantie gekozen zijn om te corresponderen met de dag precies negen maanden na de dag waarop de vroege christenen geloofden dat Jezus werd verwekt.

Noch het Nieuwe Testament, noch een Oude Testament markeert de exacte datum van Jezus ‘geboorte. Als gevolg daarvan overwoog de kerk aanvankelijk veel verschillende data, met inbegrip van 2 januari, 21 maart, 25 maart, 18 april, 19 april, 20 mei, 28 mei, 17 november en 20 november. Uiteindelijk was het de Westerse Kerk die het eerst voor 25 december koos.

De oorspronkelijke betekenis van Kerstmis was een speciale kerkdienst of massale dienst gereserveerd om de geboorte van Christus te vieren. Het verhaal van de geboorte of de gebeurtenissen rond de geboorte van Jezus is vooral belangrijk in de religieuze viering van Kerstmis. Echter, veel tradities vandaag de dag hebben hun wortels in de pre-christelijke winter festivals. Deze omvatten het belang van kaarsen en decoraties gemaakt van groenblijvende struiken en bomen die eeuwig licht en leven symboliseren.